• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
KESK ONURUMUZDUR..!

BİRLİKTEYKEN DAHA GÜÇLÜYÜZ!

EĞİTİM SEN'Lİ OLMA ZAMANI
PERFORMANSA, SINAVA HAYIR!
1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ
5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ

KESK Tarihi, Sendikal Hak ve Özgürlükler Mücadelesi Tarihidir!

KESK'in kuruluşunun 16. yıldönümü nedeniyle Mardin KESK binasında Üyelerimizi bir araya getirdi.

 Programda konuşmacı olarak kürsüye çıkan Eğitim Sen Kadın Komisyonundan Özlem ÖNER KESK kuruluşunun önemini vurguladı.

Daha sonra konuşmak için kürsüye çıkan Eğitim Sen yönetiminden Erdal ARSLAN KESK'in tarihine baktığımızda her zaman hak ve özgürlük mücedelesiyle ön safhalarda yer alan KESK Bu mücadeleden taviz vermemiştir.

      

      KESK'in tarihi sedikal hak ve özgürlükler mücadelesi tarihidir.

Arslan, konuşmasına şöyle devam etti;

Kamu Emekçileri Konfederasyonu(KESK)  Mardin Şubeleri Adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Değerli arkadaşlarım ,Kamu emekçilerinin emek  demokrasi ve barış mücadelesinin  veren KESK , fiili ve meşru zeminde iktidarlara ve işverenlere karşı yürütmüş olduğu onurlu mücadelesiyle her geçen gün büyümeye devam etmektedir.  İçerisinde Egitimsen, Ses, Bes,Tümbel sen, Yapıyolsen, Habersen, Dives, Tarım Orkam sen, BTS, ESM ve Kültür sanat senin yer aldığı KESK bildiğiniz gibi 8 aralık 1995 tarihinde anayasanın 53. Maddesine dayanarak kurulmuştur.  Tabii o günlere kadar kamu emekçileri büyük bedelller vererek askeri darbelere, tek parti dönemindeki yasakçı zihniyete karşı onurlu bir direniş sergilemiştir.             

       Türkiye’de sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte, işçiler, çalışma şartları ve emeklerinin karşılığını alabilmek için mücadele etmeye başladılar ve örgütlenmeye çalıştılar. 1947  yılında sendika kanunu çıkmasıyla birlikte sendikalar kurmaya başlandı. Ancak bugün olduğu gibi o dönemde de toplu sözleşme ve grev hakkı verilmedi. Buna karşın 1953 yılında Türkiş kuruldu.    

      1961 anayasasında ilk kez işçilere grev hakkı tanındı.  İşçiler 1963 yılında çıkartılan grev  yasasıyla işçilere grevli toplu sözleşme hakkı tanındı. Türkiye’de  ve dünyada işçi sınıf mücadelesinin yükseldiği dönemde  aralarında maden iş gıda iş ve zongudak maden işçilerinin bulunduğu sendikalar DİSK’i kurdular.  1960-1980 yılları arasında ülkede işçi sınıfı  büyük grevler, direnişler sergilediler. 51 yıl aradan sonra ilk kez 1976 yılında emekçiler 500 bin kişiyle 1 mayısı kutladılar. İşçi sınıfına ve kamu emekçilerine en büyük darbeyi  1980  askeri faşist  darbe vurmuştur.  1980  askeri darbesi, bütün sendikaları kapattı bütün sendikal faaliyetleri yasakladı.  Aradan yıllar geçmesine rağmen  halen 82 anayasasıyla yönetiliyoruz. Halen sendikal hakları kısıtlayan 2821 -2822 sayılı yasalar yürürlüktedir.  Kamu emekçileri de işçi sınıfının örgütlenme dönemlerine paralel olarak tek parti döneminden sonra 1946 yılından bu yana  örgütlenmeye başladılar. Kamu emekçilerinin örgütlenmeleri önündeki engeller çok daha fazla kendini göstermiştir. 1980 lere kadar kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakkı çıkarılan antidemokratik yasalar ve askeri müdahalelerle bugüne kadar verilmedi. Özellikle 12 Eylül darbesi tüm işçi ve emekçi örgütlerine olduğu gibi, memur derneklerine de ağır darbeler vurdu, dernekler kapatıldı. Binlerce memur örgütsel faaliyetlerinden ötürü cezaevlerine dolduruldu, baskıya uğradı. Derneklerin mal varlıklarına el konuldu. 1982 Anayasasının 51. maddesi sendika hakkını sadece işçilere ve işverenlere tanımış ama memurlara yasaklamıştı.           

         İşte böyle süreç izledi Kesk’in geleneği, emekçilerin direnişi. 1990’lara kadar türkiye’de sendikal mücadele kesintilerle zorluklarla bedellerle gelindi. 90’lar da da durum farksızdı. Yine arkadaşlarımız meşru ve haklı mücadelelerini yürütürken  yine tutuklamalar yine işkenceler ve yine faili meçhul cinayetlerle arkadaşlarımız katledildi.   

 

      Kamu çalışanlarının hak arayışı ve demokrasi mücadelesi yetkililer tarafından baskı, sürgün ve cezalarla karşılansa da bu mücadeleler sürecinde Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 87 ve 151 sayılı sözleşmeleri TBMM'nde onaylandı. Ancak dönemin hükümeti yine bildiği okudu ve ILO sözleşmesinin gereğini yerine getirmeyerek  2000  yılının başında sarı sendikacılık yasası dediğimiz 4688 sayılı kamu emekçilerinin haklarını gasp eden,  grev hakkının sözünü bile etmeyen bir yasa karşımıza çıktı.  Halen bu yasa yürürlükte ve biz eğitim emekçileri hiçbir dönem bu tür hak gaspları içeren yasaları kabul etmedik. Şimdide bu günlerde bu yasayı daha da gerileten bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Yeni 4688 sayılı yasayla bütün insiyatifi Memursen  yani  yandaş sendikaya veriliyor.   AKP hükümeti kendine göre bir düzen kurma peşinde ve kendisinden olmayanı tutuklayarak sürgüne göndererek bizleri yıldırmaya çalışmaktadır.  KESK’lileri yıldırmaya çalışanlar KESK’ in büyük direnişlere sahne olan tarihine bakmaları yeterli olacaktır. 


       KESK geleneğini yaratan ve emek mücadelesi veren arkadaşlarımız geçmişte hiçbir bedelden kaçmadan yeri geldiğinde maddi olarak  yeri geldiğinde emeklerini, zamanlarını ve hata canlarını ortaya koyarak bu onurlu mücadeleyi yürüterek asla iktidarlara boyun eğmemişlerdir. Seydo Aydoğanlar, Mehmet Cizreliler, Ahmet Bayhanlar  bu uğurda canlarını ortaya koymaktan çekinmediler. Bizlere her zaman dik durmayı, boyun eğmemeyi, haklılığımızı her alanda ortaya koymayı, emek demokrasi ve barış mücadelesinden taviz vermemeyi öğrettiler. KESK emek mücadelesinin yanında, halkların demokrasi ve barış taleplerini  yüksek sesle savunmuş,  insan hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması, bölgede yaşanan yaşanan savaşın bir an önce son bulması, Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sonunu barışçıl ve diyalog yoluyla çözülmesini esas alarak bu doğrultuda mücadele etmeyi esas alan bir duruş sergilemiştir. KESK geleneği her şeyden önce bizlere haksızlıklara, baskılara, zulümlere, savaşlara, sınıfsal ve kimliksel sömürüye karşı direnmeyi öğretmiştir. Bizler bu onurlu ve haklı direnişi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dün direndik bugün direniyoruz yarında direnmeye devam edeceğiz.  

Yaşasın onurlu Mücadelemiz yaşasın KESK!

KESK MARDİN ŞUBELER PLATFORMU   

 



2596 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
KESK'ten Haberler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi41
Bugün Toplam237
Toplam Ziyaret305073
Hava Durumu
Saat
ANADİLSİZ EĞİTİM OLMAZ
DAHA GÜZEL BİR DÜNYA İÇİN EĞİTİM SEN'DE ÖRGÜTLEN
10 EKİM ANKARA KATLİAMI!
FAŞİZME, DARBELERE VE SAVAŞA KARŞI BARIŞ VE DEMOKRASİ İSTİYORUZ!
21 MART NEWROZ KUTLU OLSUN!
EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAMAK İSTİYORUZ!
1 MAYIS
BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ