KESK Tarihi, Sendikal Hak ve Özgürlükler Mücadelesi Tarihidir!KESK'in kuruluşunun 16. yıldönümü nedeniyle Mardin KESK binasında Üyelerimizi bir araya getirdi. Programda konuşmacı olarak kürsüye çıkan Eğitim Sen Kadın Komisyonundan Özlem ÖNER KESK kuruluşunun önemini vurguladı. Daha sonra konuşmak için kürsüye çıkan Eğitim Sen yönetiminden Erdal ARSLAN KESK'in tarihine baktığımızda her zaman hak ve özgürlük mücedelesiyle ön safhalarda yer alan KESK Bu mücadeleden taviz vermemiştir.
KESK'in tarihi sedikal hak ve özgürlükler mücadelesi tarihidir. Arslan, konuşmasına şöyle devam etti; Kamu Emekçileri Konfederasyonu(KESK) Mardin Şubeleri Adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
1961 anayasasında ilk kez işçilere grev hakkı tanındı. İşçiler 1963 yılında çıkartılan grev yasasıyla işçilere grevli toplu sözleşme hakkı tanındı. Türkiye’de ve dünyada işçi sınıf mücadelesinin yükseldiği dönemde aralarında maden iş gıda iş ve zongudak maden işçilerinin bulunduğu sendikalar DİSK’i kurdular. 1960-1980 yılları arasında ülkede işçi sınıfı büyük grevler, direnişler sergilediler. 51 yıl aradan sonra ilk kez 1976 yılında emekçiler 500 bin kişiyle 1 mayısı kutladılar. İşçi sınıfına ve kamu emekçilerine en büyük darbeyi 1980 askeri faşist darbe vurmuştur. 1980 askeri darbesi, bütün sendikaları kapattı bütün sendikal faaliyetleri yasakladı. Aradan yıllar geçmesine rağmen halen 82 anayasasıyla yönetiliyoruz. Halen sendikal hakları kısıtlayan 2821 -2822 sayılı yasalar yürürlüktedir. İşte böyle süreç izledi Kesk’in geleneği, emekçilerin direnişi. 1990’lara kadar türkiye’de sendikal mücadele kesintilerle zorluklarla bedellerle gelindi. 90’lar da da durum farksızdı. Yine arkadaşlarımız meşru ve haklı mücadelelerini yürütürken yine tutuklamalar yine işkenceler ve yine faili meçhul cinayetlerle arkadaşlarımız katledildi. Kamu çalışanlarının hak arayışı ve demokrasi mücadelesi yetkililer tarafından baskı, sürgün ve cezalarla karşılansa da bu mücadeleler sürecinde Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 87 ve 151 sayılı sözleşmeleri TBMM'nde onaylandı. Ancak dönemin hükümeti yine bildiği okudu ve ILO sözleşmesinin gereğini yerine getirmeyerek 2000 yılının başında sarı sendikacılık yasası dediğimiz 4688 sayılı kamu emekçilerinin haklarını gasp eden, grev hakkının sözünü bile etmeyen bir yasa karşımıza çıktı. Halen bu yasa yürürlükte ve biz eğitim emekçileri hiçbir dönem bu tür hak gaspları içeren yasaları kabul etmedik. Şimdide bu günlerde bu yasayı daha da gerileten bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Yeni 4688 sayılı yasayla bütün insiyatifi Memursen yani yandaş sendikaya veriliyor. AKP hükümeti kendine göre bir düzen kurma peşinde ve kendisinden olmayanı tutuklayarak sürgüne göndererek bizleri yıldırmaya çalışmaktadır. KESK’lileri yıldırmaya çalışanlar KESK’ in büyük direnişlere sahne olan tarihine bakmaları yeterli olacaktır. Yaşasın onurlu Mücadelemiz yaşasın KESK! KESK MARDİN ŞUBELER PLATFORMU
|
2596 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |