EĞİTİM SEN
EĞİTİM ve BİLİM EMEKÇİLERİ SENDİKASI
TÜZÜĞÜ
I - GENEL ESASLAR
Sendikanın Adı, Merkezi ve Adresi
Sendikanın Amaçları
a) İnsan hakları ve temel özgürlüklerin bütünlüğü içinde, din, dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce farkı gözetmeksizin bütün üyelerinin ekonomik, demokratik, akademik, sosyal, kültürel, hukuksal, siyasal, mesleki özlük hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmeyi, üyelerine insanca bir yaşam düzeyi sağlamayı,
b) Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini savunur.
c) Grevli ve toplu iş sözleşmeli sendikal hakların tanınması ve çalışma koşullarını düzenleyen hükümlerin uluslararası normlara uyumunun sağlanması için gerekli mücadeleyi yürütür.
d) Eğitim Sen uluslararası sözleşmelerde çocukların eğitimi ile ilgili yer alan temel hakların ve özgürlüklerin takipçisi ve savunucusudur.
Sendikanın Çalışma Konuları
a) Üyelerinin, günün koşullarına uygun ücret almaları ve daha iyi çalışma koşullarına kavuşturulmaları için üyeleri adına kamu işvereni ile her düzeyde görüşmede ve pazarlıkta bulunur.
b) Sendika, üyelerinin sendikal amaçlar doğrultusundaki mücadelesinde hak ve çıkarlarının ihlal edildiği her durumda her türlü demokratik ve meşru mücadele hakkını kullanır.Onlar adına gerekli hukuksal girişimde ve yardımda bulunur.
c) Emeğin ve örgütlenmenin toplumsal yaşamdaki işlevini ve değerini, ulusal ve uluslararası düzeyde barışın, dostluğun, dayanışmanın ve işbirliğinin önemini kavramış bilinçli bir üye topluluğu ve kamuoyu yaratmak amacıyla kültürel, sanatsal, eğitsel toplantılar, şenlikler, işyeri, salon ve açık hava toplantıları ve benzeri etkinlikler düzenler.
d) Üyeleri ve ailelerinin yararlanmaları için hizmet amacıyla sağlık, dinlenme, spor, eğitim ve kültür tesisleri ile kitaplık, kreş, yuva ve yardımlaşma sandıkları kurar ve yönetir.
e) Üyelerinin mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmak için, sendika gelirlerinin % 10'u oranında kullanmak üzere 'Eğitim Fonu' adı altında bir fon oluşturur.
f) Hizmet kolunda güçlü bir sendikal birlik, ülkede ve dünyada güçlü bir sendikal hareket yaratabilmek amacıyla gerekli çalışmayı yürütür, ulusal ve uluslararası düzeyde ortak amaçlar taşıyan kuruluşlarla dayanışmaya girer, üst kuruluşlar kurar ya da bunlara üye olur, bunlarla bilgi alışverişinde bulunur, iş ve eylem birliği yapar.
g) Kamu işverenince yürütülen eğitim, öğretim, bilim ve kültür hizmetlerinin planlanmasına, programlanmasına, yönetilmesine ve denetimine taraf olarak katılır.
h) Tüm emekçilerin siyaset yapma hakkını ve özgürlüğünü sağlamak için çalışır.
i) Amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz malları iktisap eder ve satar.
j) Üyelerinin aile ve bireylerinin bakım, eğitim ve sağlık koşullarının düzeltilmesine çalışır.
k) Başta nitelikli öğretmen olmak üzere, personel eğitiminin geliştirilmesini sağlamak için projeler üretir ve uygulanmasını sağlamaya çalışır.
l) Üyelerini ilgilendiren atama, yer değiştirme, değerlendirme, görevde yükselme ve kararlara katılma gibi konularda adil bir düzenleme yapılmasına çalışır.
m) Kadın üyelerin çalışma yaşamında ve sendikal etkinliklerde kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarına çözümler üretir, ek haklar elde etmelerine , onlara olanaklar sunmaya çalışır.
n) Demokratik ve meşru haklar kullanılırken zarara uğramış üyelerimize yardım amacıyla dayanışma fonu kurulur.
Sendikanın Çalışma İlkeleri
a) Kendi iç işleyişinde demokratik merkeziyetçilik esaslarına göre çalışır. Üyelerin eleştiri ve öneri haklarını kullanmalarını, karar süreçlerine katılmalarını özendirir. Azınlığın çoğunluk olma haklarını korur.
b) Devlet, siyasal parti, örgüt ve kuruluşlardan örgütsel olarak bağımsızdır.
c) Eğitim Sen kadın üyelerinin yönetsel birimlerde daha etkin bir biçimde yer almasını özendirir.
Sendikanın Kurulduğu Hizmet Kolu
II. ÜYELİK
Üyeliğe Kabul
Seçilmiş organlardaki görevleri sürerken emekliye ayrılanların üyelik ve yöneticilik görevleri, ilk genel kurul toplantısının bitimine kadar sürer.
Emekliye ayrılan üyelerin durumu, bu konuda hazırlanacak Yönetmelikle belirlenir.
Üyeliğin Kazanılması
Reddedilen başvurular, gerekçesiyle birlikte ilgiliye bildirilir. Bir ay içinde reddedilmeyen üyelik başvuruları kabul edilmiş sayılır.
Üye Olunacak Yer
Üyeliğin Nakli
Üyeliği kendi isteği ile nakledilenlerin eski şube organlarındaki görevleri sona erer.
İşverence isteği dışında nakledilenlerin üyelikleri ve organlardaki görevleri istekleri halinde, idari dava açma süresinin sonuna veya dava açılmışsa, dava sonuçlanıncaya kadar devam eder.
Üyelikten Çekilme
Sendika, çekilme bildirimlerinin birer örneklerini her yılın şubat, mayıs ağustos ve kasım aylarında bir liste ekinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderir.
Üyeliğin Askıya Alınması
a) Üye askere alındığında, askerliği sona erinceye,
b) Üye aylıksız izne ayrıldığında, bu durumu sona erinceye,
c) Üye genel ve yerel seçimlere katılmak amacıyla işinden ayrıldığında, tekrar görevine dönünceye kadar askıya alınır.
Üyeliğin Düşmesi
a) 11. maddede belirtilen nedenler dışında hizmet kolundan ayrılması,
b) Ölümü durumlarında, düşer.
Ancak; işveren tarafından görevine son verilenlerin üyeliği, bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın kesinleşmesine kadar devam eder.
Üyelikten Çıkarılma
Konfederasyon Üyeliği
Uluslararası Sendikal Üst Kuruluşlar Üyeliği
Bir Başka Sendikaya Katılma ve Birleşme
III. GENEL MERKEZ
Tüzel Kişilik
Genel Merkez Organları
a) Merkez Genel Kurulu
b) Merkez Yönetim Kurulu
c) Merkez Denetleme Kurulu
d) Merkez Disiplin Kurulu
e) Başkanlar Kurulu
Merkez Genel Kurulunun Oluşumu
Merkez Genel Kurulunun Toplanma Zamanı ve Karar Yeter Sayısı
Olağanüstü Genel Kurul
Olağanüstü Genel Kurul kararları, başvuru tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde Merkez Yönetim Kurulu tarafından yerine getirilir.
Merkez Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri
a) Merkez Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurullarının seçimi,
b) Tüzük değişikliği
c) Merkez Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi ve aklanması,
d) Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma programı ve bütçe önerisinin görüşülerek aynen ya da değiştirilerek karara bağlanması,
e) Taşınmaz malların satın alınması ya da mevcut taşınmaz malların satılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
f) Sendika şube organlarına seçilenlerin hangilerinin ve kaç kişinin aylıksız izinli sayılacaklarına ilişkin kıstasların belirmesi.
g) Ulusal ve uluslararası sendikal üst kuruluşlara üyeliğe ya da üyelikten ayrılmaya karar verilmesi,
h) Aynı hizmet kolundaki bir başka sendika ile birleşmeye, ona katılmaya ya da başka bir sendikanın katılmasının kabul ya da reddine karar verilmesi,
i) Sendikanın feshine ve fesih halinde mal varlığının devrine karar verilmesi,
j) Sendika organlarında görev alacak yöneticilere verilecek ücret, ödenek, yolluk ve tazminatların belirlenmesi,
k) Sendikanın üyesi bulunduğu konfederasyona gönderilecek delegelerin seçilmesi,
l) Şube açma ya da bu konuda Merkez Yönetim Kuruluna yetki verilmesi, şubeleri birleştirme ya da kapatmaya karar verilmesi,
m) Mevzuat ya da Tüzükte Genel Kurulca yapılması istenilen diğer işlerin, başka organa bırakılmamış konuların karara bağlanması.
Merkez Yönetim Kurulunun Oluşumu
Genel Merkez Yönetim Kurulu seçim sonucunun tebliğinden itibaren üç gün içinde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak genel başkan ve genel sekreteri seçer. Diğer sekreterlikleri genel kurul kararları doğrultusunda oluşturur.
Genel Merkez Yönetim Kurulunun görevleri sekreterlik biçiminde düzenlenir ve her sekreterliğin başına bir yönetim kurulu üyesi genel merkez sekreteri olarak seçilir.
Merkez Yönetim Kurulu gerekli görülen hallerde üçte iki çoğunluğunun kararı ile görev dağılımını yeniden düzenleyebilir.
Sendikayı Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan temsil eder. Genel Başkanın bulunmadığı durumlarda Genel Sekreter, Genel Sekreterin bulunmadığı durumlarda ise Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir yönetim kurulu üyesi yetkilendirilir.
Genel Merkez Sekreterlerinin herhangi birinin yokluğu halinde yerine vekalet edecek yönetim kurulu üyesi, Genel Sekreterin önerisi üzerine Merkez Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.
Merkez Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
a) Sendikayı işverene ve öteki kişilere karşı temsil eder,
b) Başkanlar Kurulu'nun önerilerini de dikkate alarak; sendikanın çalışma programını yapar,
c) Sendikanın gelir gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar,
d) Gelecek döneme ilişkin çalışma programı ve bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunar,
e) Dönem etkinlik raporunu hazırlayarak Genel Kurula sunar.
f) Genel Kurulun belirlediği esaslara göre personel istihdam eder.
g) Genel Kurulun verdiği yetkiye dayanarak şube açmaya karar verir.
h) Ölüm, istifa, nakil, disiplin cezası ve benzeri nedenlerle şube yönetim kurulu sayısının azalması, yedeklerle tamamlanamaması ve bu nedenle toplantı çoğunluğunun yitirilmesi halinde ilk genel kurula kadar şube geçici yönetim kurulu üyelerini görevlendirmeye karar verir.
i) Genel Kurulca verilen ya da yasaların ve tüzüğün yüklediği öteki görevleri yapar.
j) Sendika çalışmalarının düzenli yürütülmesi için disiplin ve denetleme kurulu yönetmelikleri hariç yönetmelikler hazırlar ve yürütür.
Merkez Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları
Merkez Yönetim Kurulu, Genel Sekreterin diğer sekreterlerle birlikte hazırladığı gündemdeki konuları ve gerekli gördüğü öteki konuları görüşüp karara bağlar.
Merkez Yönetim Kurulu toplantı yazmanlığını, Genel Sekreter ya da onun önerisi üzerine Merkez Yönetim Kurulunca görevlendirilen bir yönetim kurulu üyesi yapar.
Merkez Yönetim Kurulu üye sayısı ayrılmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde, mevcut yönetim kurulu üyeleri ya da denetleme kurulu tarafından, bir ay içinde Merkez Genel Kurulunun toplanması için çağrı yapılır. Merkez Denetleme ve Disiplin Kurulları üye sayılarının yarıdan aşağı düşmesi halinde de aynı esaslar uygulanır. Bu hükümler şubeler içinde geçerlidir.
Şube yönetim kurulundaki ayrılmalar halinde, yeni yönetim kurulunun seçilebilmesi için gerekli işlemler Sendika Merkez Yönetim Kurulunca yapılır. Bu hükümler şubeler için de geçerlidir.
Merkez Denetleme Kurulunun Oluşumu
Merkez Denetleme Kurulu, seçimlerden sonra en geç bir hafta içinde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak üyeleri arasında işbölümü yapar.
Merkez Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri
Merkez Denetleme Kurulu ;
Merkez Yönetim Kurulunun istemi üzerine şubeleri de denetleyebilir.
Denetleme sonunda gerek görürse olağanüstü genel kurul önerisi yapabilir. Merkez Yönetim Kurulu süresi içinde bu isteğe olumlu cevap vermezse yargı yolu açıktır.
Yasalarda, Tüzük ve Yönetmeliklerde belirtilen diğer görevleri de yapar.
Merkez Denetleme Kurulunun Çalışma Esasları
Merkez Disiplin Kurulunun Oluşumu
Merkez Disiplin Kurulu, seçimden sonra en geç bir hafta içinde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak üyeleri arasında iş bölümü yapar.
Merkez Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri
Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Yönetim Kurulunun ve şubelerin kendi disiplin kurullarının istemi üzerine şubelerle ilgili soruşturma da yapabilir.
Merkez Disiplin Kurulu, her soruşturma sonucunda Merkez Yönetim Kuruluna ve hakkında soruşturma yapılan organ ve kişilere yazılı bilgi verir.
Merkez Disiplin Kurulunun Çalışma Esasları
Başkanlar Kurulunun Oluşumu
Sendika uzmanları, Danışmanları ve Birim Temsilcileri de gerekli görüldüğün de; Yönetim Kurulunca toplantıya çağrılabilir.
Başkanlar Kurulunun Görev ve Yetkileri
a) Sendikanın politika, plan ve programları konusunda tavsiye ve önerilerde bulunmak,
b) Genel Merkez organlarınca alınan kararların şube ve şubelere bağlı birimlerde uygulanma durumunu değerlendirmek,
c) Dönem içindeki çalışmaları değerlendirmek,
d) Şube ve şubelere bağlı birimlerde doğan sorunlara çözüm önermek,
e) Gerektiğinde ve Merkez Yönetim Kurulunca sorulduğunda Olağanüstü Genel Kurul toplantısı konusunda tavsiye kararı almak.
Başkanlar Kurulunun Çalışma Esasları
Başkanlar Kurulunun olağan toplantı gündemi, toplantıdan en az on beş gün önce, olağanüstü toplantıların gündemi ise, makul bir süre önce Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanıp katılacak olanlara gönderilir.
Yöneticilerde Aranacak Koşullar
Genel Merkez yöneticileriyle, şube mali sekreterlik görevine seçilenler, seçildikleri tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde mal beyanında bulunurlar.
Temsilcilerin Seçilmesi, Nitelikleri ve Görevden Alınmaları
Bu Kurula seçilmek için üye olmak yeterlidir. Bunların nitelik ve görevden alınma usulleri ve çalışma esasları Merkez Yönetim Kurulunun hazırlayacağı bir yönetmelikle belirlenir.
IV. ŞUBELER
Şubelerin Açılması
Üye sayısı 400'ün altında olan il şubeleri, il temsilcilikleri olarak coğrafi konumları ve ulaşım imkanları açısından en yakın şubeye bağlanır.
Mevcut ilçe şubelerinden üye sayısı 400 ve üzerinde olanların şube olma hakkı korunur.
Şube Organları
a) Şube Genel Kurulu,
b) Şube Yönetim Kurulu,
c) Şube Denetleme Kurulu,
d) Şube Disiplin Kurulu,
e) Şube Temsilciler Kurulu.
f) İlçe Temsilciliği Yönetim Kurulu
g) İşyeri temsilciler kurulu
Şube Genel Kurulları
Şube Genel Kurulları delegelerden oluşur. 500 ila 1000 arasında 250 delegeyle, bin üyeden sonra takip eden her on üye için bir delege artırımıyla yapılır. Şube yönetim ve denetim kurulları asil üyeleri kendi genel kurullarına bu sıfatla delege olarak katılırlar. Delegelikler üyesi olan her ilçe temsilciliğine bir delegelik ayrıldıktan sonra, ödentilerini kaynaktan kesilmesini sağlayan üye sayılarına göre belirlenir ve temsilciliklere dağıtılır.
Şube genel kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri, çalışma esasları; Genel Kurul toplantı esaslarına uyumlu olarak yönetmelikle düzenlenir.
Şubeler, genel kurullarından on beş gün önce, dönem içinde toplanan ödenti miktarını ve haklarında tüzüğün 11 ve 12. maddeleri uygulananlar ayrıca belirtilmek üzere üye listelerini düzenleyip Merkez Yönetim Kuruluna göndermek zorundadırlar.
Şube Yönetim Kurulları
Şube Yönetim Kurulları ilk toplantılarında kendi içinden şube başkanı, sekreter ve saymanı seçer ve Merkez Sekreterliklerine uygun öteki görevlendirmeleri yapar.
Şube yönetim kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma esasları Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.
Şube Denetleme Kurulları
Şube Denetleme Kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma esasları Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.
Şube Disiplin Kurulları
Şube Disiplin Kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma esasları Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.
Şube Temsilciler Kurulu
Şube temsilciler kurulu periyodik olarak ayda bir toplanır.
Sendika uzmanları, danışmanlar ve birim temsilcileri de Temsilciler Kurulu toplantılarını izleyebilir ve konuşma yapabilirler.
Şube Temsilciler kuruluna sendika birim ve büro temsilcileri de çağrılabilir, konuşma yapabilirler.
İl ve ilçe temsilciler kurullarının görev, yetki ve çalışma esasları, Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.
İlçe Temsilciliği Yönetim Kurulu
İşyeri Temsilciler Kurulu
V. TEMSİLCİLİKLER
Temsilcilikler
a) Üye sayısı 500'ün altında bulunan il ve ilçe temsilcilikleri.
b) Şube, il ve ilçe temsilciliğine bağlı işyeri temsilcilikleri.
İlçe Temsilcilikleri bulundukları il şubesine, il temsilcilikleri ise görüşleri de alınarak coğrafi açıdan ve ulaşım bakımından en yakın il şubesine bağlanırlar.
Şube açılan yerlerde ayrıca merkez ilçe temsilciliği açılamaz.
Temsilciliklerin oluşumu, görev ve yetkileri Merkez Yönetim Kurulunca hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.
VI. PARASAL KONULAR
Gelirler
a) Üyelerin ödeyecekleri üyelik ödentileri,
b) Yasaya göre yapabilecekleri faaliyetlerden elde edilen gelirler,
c) Bağış ve yardımlar,
d) Malvarlığından elde edilen gelirler.
Sendikanın gelirleri elde edildiği gün bankalara yatırılır. Zorunlu giderleri karşılamak üzere, birinci dereceden aylık alan eğitim çalışanının net aylığının en çok üç katı kadar para, sendika kasasında bulundurabilir.
Ödentilerin Toplanması
Ödentilerin kullanılma esasları yönetmelikle düzenlenir.
Sendikanın Giderleri
4688 Sayılı Yasanın 24 üncü maddesinin (a) fıkrasında belirtilen ödenti gelirlerinin yüzde ellisi şubelere avans olarak gönderilir.
Şubelerin harcama ve muhasebe kayıtlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Sendika, gelirlerini amaçları dışında kullanamaz ve bağışlayamaz.
Demirbaş sınıfına giren her türlü eşya ve malzeme, envanter defterine kaydedilir ve bunlar gider olarak işlem görmez.
Sendika yardımlaşma sandıkları dışında, üyelere, yöneticilere ya da diğer kişi ve kuruluşlara borç para verilemez ve elde ettiği gelirler dağıtılamaz.
Demirbaşların Satış ve Terkininde Uygulanacak Usul ve Esaslar
VII. ÖDÜL VE CEZALAR
Ödüller
Disiplin Cezaları
Üyelere verilebilecek disiplin cezaları; uyarma, kınama, geçici olarak üyelikten çıkarma ve kesin olarak üyelikten çıkarmadır.
Yöneticilere verilebilecek disiplin cezaları; uyarma, kınama, geçici olarak yöneticilikten uzaklaştırma, geçici olarak üyelikten çıkarma ve kesin olarak yöneticilikten çıkarmadır. Üyelikten kesin olarak çıkarma cezası, Disiplin Kurulunun önerisi üzerine Genel Kurul tarafından verilir. Geçici olarak üyelikten çıkarma durumunda, yöneticilik kendiliğinden askıya alınır, kesin olarak üyelikten çıkarma halinde, yöneticilik görevi düşer.
Üyelere verilebilecek disiplin cezaları, aynı eylemler nedeniyle yöneticilere verilebilecek disiplin cezalarından daha ağır olamaz.
İlgiliye savunma hakkı tanınmadan ceza verilmez.
Verilen cezaya ilgilinin bir üst kurula ve yargı mercilerine itiraz hakkı vardır.
VIII. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Yönetmelikle Düzenleme
Toplanma ve Karar Yeter Sayısı
Sendika merkez, şube ve şubelere bağlı birimlerin organlarına seçilenlerin kendi aralarında yapacakları görev dağılımında oyların eşitliği halinde, iki gün içinde yeniden toplanarak en fazla iki kez yeniden oylama yaparak, yönetim kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile görev dağılımını yapar. Bu oylamada da bir sonuç alınamazsa, Tüzüğümüzün seçimlerle ilgili hükümlerine göre organ seçimleri yenilenir.
Yeni seçilen organların görev bölüşümü yapacakları ilk toplantının toplanma çoğunluğu 2/3'dir.
Yönetim kurullarının kendi aralarında yapacakları görev değişikliği için Yönetim Kurulu sayısının 2/3 oy çokluğu aranır.
Bürolar ve Görevlendirme
Birleşemeyecek Görevler
Organlara Seçilenlerin Güvenceleri
Her kademedeki yöneticiler, aynı organa üst üste iki dönemden (Olağan Genel Kurul) fazla seçilemezler. İşyeri temsilcileri bu kapsamın dışındadır.
Fesih ve Devir
Tutulacak Defter, Dosya ve Kayıtlar
a) Üye kayıt defteri,
b) Sendika üye kayıt fişi dosyası ve bu konudaki bilgisayar kayıtları,
c) Üyelikten ayrılanların dosyası,
d) Merkez Genel Kurulu, Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetleme Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu kararlarıyla Başkanlar Kurulu önerilerinin numara ve tarih sırasıyla yazılacağı karar defterleri,
e) Gelen ve giden evrak kayıt defterleri ile zimmet defteri,
f) Gelen evrakın aslının, giden evrakın suretlerinin saklanacağı gelen ve giden evrak dosyaları,
g) Ödenti, yevmiye, envanter defterleri ile defter-i kebir.
h) Gelir makbuzları ve bunların zimmet kayıt defteri ile gider evrakı ve bunların saklanacağı dosyalar. Şubeler ve şubelere bağlı birimlerde bunlardan hangilerinin tutulacağı, yönetmelikle ayrıca belirlenir.
Seçimler
Tüzük Değişikliği
IX . GEÇİCİ HÜKÜMLER
Geçici Madde 1 - Sendikanın yeni örgüt ve tüzüğüne göre yapılacak olan olağan genel kurul sonrasında oluşturulacak zorunlu organların teşkiline kadar sendika işlerini yürütmeye ve temsile yetkili üyelerinin ad ve soyadları ile adresleri aşağıdadır:
Alaaddin Dinçer
Kemal Ünal
Adnan Gölpunar
Emirali Şimşek
Ömer Buzludağ
Murat Yaman
Elif Akgül
Nazım Alkaya
Mustafa Turan
Geçici Madde 2 - İlgili makamlarca bu Tüzükte yasaya aykırılık ya da eksiklik tespit edildiğinde, ilk Genel Kurul da eksik ya da aykırılık yasaya uygun hale getirilir.
X. YÜRÜRLÜK HÜKÜMLERİ
Yürürlük Tarihi
Yürütme